Franca shton masat e sigurisë rreth shkollave hebraike të vendit

0
Gjigandi

Rreth 35,000 nxënës në shkollat ​​hebraike franceze rifilluan mësimin sot nën masa të forta sigurie mes një rritje të dhunës antisemite në vend. Ministri i Brendshëm Gerald Darmanen njoftoi të dielën se që nga 7 tetori janë regjistruar 1040 akte antisemite.

Në këtë kontekst, siguria e objekteve të kultit dhe shkollave hebraike është forcuar: 10,000 policë dhe ushtarë janë mobilizuar për të mbrojtur 900 vende, shkolla dhe sinagoga të frekuentuara nga hebrenjtë francezë. Në Strasburg, si në rajonin e Parisit, prindërit e intervistuar, shumica e të cilëve refuzuan të jepnin emrat e tyre folën për “frikën” që ndjejnë pas sulmeve të Hamasit në Izrael më 7 tetor.

“Ndihemi të presionuar, i shoqërojmë më shumë fëmijët tanë në shkollë, i lëmë të lëvizin vetë më pak se më parë”, tha 35-vjeçari Yael, dy fëmijët e të cilit ndjekin shkollën Akiba të Strasburgut.

Ne nuk flasim shumë me fëmijët, që të mos ndikohen shumë, por përpiqemi të jemi shumë të kujdesshëm”, tha Liora, 30 vjeç, e cila shkoi të merrte dy fëmijët e saj për pushimin e drekës nga shkolla e ruajtur nga dy pjesëtarë të forcave speciale të policisë. Askush nuk e ka harruar sulmin e vitit 2012 në shkollën hebraike Ozar Hatora në Toulouse, kur xhihadisti Mohammed Mera vrau një mësues dhe tre nxënës.

“Shteti po bën shumë, por ne e dimë se nuk mund të bëjë gjithçka, dhe institucionet tona po investojnë shumë në sigurinë e tyre, me fonde private,” tha Ariel Goldman, presidenti i Fondit Social Hebre të Bashkuar (FSJU).

RonaTyra

 

p.c. / ABC24.AL

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu