Durimi një virtyt në ‘zhdukje’

0
Gjigandi

Durimi është ajo që e afron njeriun më shumë me natyrën. Nga ana tjetër, padurimi, veçanërisht kur shoqërohet me zemërim, mund të shkaktojë dëme të mëdha.

Durimi është një pjesë e jona, jo e varrosur në të vërtetë në pavetëdije, por gjithmonë aktive dhe super aktive në epokën e prezentizmit teknologjik, që do të donte të prishte çdo marrëdhënie mes kohës dhe natyrshmërisë së jetës. Derisa të ngjitemi mbi ndonjë mur gëlqereje që mban emrin e durimit për të rrëmbyer sa më parë atë që duam. Sikur jeta të ishte një varg mundësish të papërsëritshme, që nuk duhen humbur, dhe jo një rrugë evolucioni i së cilës përbëhet nga një strukturë, herë e ngadaltë, ndonjëherë më e shpejtë. Në një alternim të shtytjeve të barabarta dhe të kundërta, në të cilën, siç shkroi Kanti, “durimi është forca e të dobëtit dhe padurimi është dobësia e të fortit”.

Rëndësia e durimit

Ne kemi nevojë për shumë durim, çdo ditë: për të arritur një qëllim , mos lejoni që të tërhiqeni zvarrë në grindje me një fqinj, një shok pune, një mik që na tradhton. Por jini të durueshëm: është i përshtatshëm dhe ju ndihmon të jetoni më mirë edhe nëse nuk njohim më asnjë vlerë në këtë virtyt, thelbësor në marrëdhëniet njerëzore si dhe në efektivitetin e veprimit publik. Në të vërtetë, ne e konsiderojmë një humbje kohe dhe një sjellje antikuare që nuk mund ta përballojmë. Jetojmë në epokën e shpejtësisë së madhe, të “çdo gjëje menjëherë”, “të disponueshme”: orët tona janë gjithmonë të sinkronizuara me afatet e ardhshme, me angazhimet që duhen respektuar, me programet që duhen përfunduar.

Në fenë budiste, durimi konsiderohet si një nga gjashtë praktikat thelbësore për të qenë një dishepull i mirë dhe i kultivuar me kujdes përmes meditimit. Në një libër të Dalai Lamës, të titulluar Arti i të qenit i durueshëm (botimet Neri Pozza), autoriteti më i lartë shpirtëror i budizmit shkruan: « Çdo veprim pozitiv mund të shkatërrohet nga një shpërthim i vetëm zemërimi, nga një gjest i vetëm padurimi.” Durimi të çon në shpresë. Por është e nevojshme ta shoqërojmë me përulësi dhe reflektim . Prandaj, duhet të reflektojmë, të jemi të durueshëm, të marrim kohën e nevojshme, të marrim frymë përpara se të flasim, të dëgjojmë dhe jo të komunikojmë vetëm në një mënyrë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu