Bilchik: Nuk është ultimatum, Serbia të vendosë nëse do të jetë në anën e duhur të historisë

0
16
Gjigandi

“Në raportin për Serbinë, ne i kemi bërë thirrje të qartë autoriteteve serbe për të mbajtur zgjedhje vendimtare. Serbia është më e dobëta në rajon kur bëhet fjalë për harmonizimin me politikën e jashtme të BE-së (për sa i përket sanksioneve kundër Rusisë). E theksoj shumë qartë se ne nuk po e paraqesim këtë për të dhënë ultimatum, por duhet të jetë e qartë për autoritetet serbe se çfarë presim prej tyre. “Serbia duhet të bëjë një zgjedhje vendimtare dhe të jetë në anën e duhur të historisë,” tha Vladimir Bilcik, raportuesi i PE për Serbinë, pasi teksti i tij i rezolutës për Serbinë u miratua nga Komiteti i Politikës së Jashtme të Parlamentit Evropian (AFET).

Bilickik deklaroi se raporti mbi përparimin e Serbisë në rrugën drejt anëtarësimit në BE ka të bëjë kryesisht me sundimin e ligjit dhe vlerat evropiane – siç janë procedurat demokratike të zgjedhjeve, por se lufta në Ukrainë solli “një ndryshim të madh në rregullat e lojës”. në politikën evropiane”. Kjo nuk mund të anashkalohet apo të lihet jashtë raportit dhe për këtë theksi vihet në harmonizimin e Serbisë me politikën e jashtme dhe të sigurisë.

– Raporti thotë qartë se e ardhmja e Serbisë është në BE, perspektiva e anëtarësimit është shumë e qartë. Raporti thekson fushat kryesore ku ne presim përparim më vendimtar, tha Bilçiç.

Bilçik posaçërisht ka përmendur çështjen e procesit zgjedhor në Serbi, i cili ende nuk ka përfunduar, gjë që përmendet edhe në raport.

– Më vjen keq që duhet të them se zgjedhjet u mbajtën më 3 prill dhe ende nuk kemi rezultate përfundimtare dhe institucionet në Serbi nuk mund të punojnë siç duhet me kapacitet të plotë. Jemi në pritje të mbledhjes së re të Qeverisë dhe formimit të Kuvendit Kombëtar. Është mirë që opozita shkoi në zgjedhje, edhe pse procesi zgjedhor ishte larg nga perfekti – deklaroi Bilçik.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu