Zbulohet çelësi i rinisë së përjetshme

0
Gjigandi

Turritopsis dohrnii gjallesë e detit kur kur është gati të vdesë, ky kandil deti me një mijë burime e braktis veten në shtratin e detit dhe fillon një kalbje të çuditshme. Qelizat e tij grumbullohen përsëri në një masë amorfe, ngjiten në një substrat shkëmbor dhe bëhen përsëri polipe, gati për t’u shndërruar në kandil deti të ri. Është një fillim i ri, një kthim pas në një fazë të papjekurisë seksuale, kjo aftësi është e njohur që nga fundi i viteve 1980.
Maria Pascual-Torner dhe kolegët e saj spanjollë kanë kërkuar në ADN për përgjigje për burimin e rinisë së përjetshme. Ata renditën atë të Turritopsis dohrnii dhe e krahasuan atë me atë të një kandili deti të vdekshëm Turritopsis rubra.
Dublikatat e gjeneve të lidhura me riparimin dhe mbrojtjen e ADN-së lejojnë T. dohrnii të prodhojë sasi më të mëdha të proteinave mbrojtëse dhe “ristrukturuese”.
Mutacione të tjera të veçanta lejojnë që kandili i detit të ndalojë ndarjen e qelizave dhe të parandalojë degradimin e telomereve (pjesët e ADN-së që gjenden në fund të çdo kromozomi dhe që parandalojnë shterjen e spirales). Degjenerimi i telomereve është një nga arsyet e plakjes së metabolizmit të qenieve të gjalla.
Por kjo nuk është e gjitha. Gjatë metamorfozës që e kthen atë në fazën e polipit, kandili i detit T. dohrnii është në gjendje të heshtë gjenet e përfshira në maturimin qelizor, në mënyrë që t’i rikthejë qelizat në një gjendje primordiale dhe të aktivizojë të tjera që lejojnë qelizat e sapolindura të specializohen përsëri, kur një kandil deti i ri shkëputet nga oktapodi.
Studimi i gjeneve ekuivalente te njerëzit ose minjtë mund të ofrojë informacion të rëndësishëm mbi plakjen dhe sëmundjet e lidhura me to, si kanceri ose sëmundjet neurodegjenerative.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu