Ulet taksa e rivlerësimit të shtëpive/ Përfitojnë 35 mijë prona. Nis nga një janari

0
157
Gjigandi

Duke filluar nga 1 janari i vitit të ardhshëm qeveria do t;u japë mundësi qytetarëve që të rivlerësojnë pronat e patundshme me taksa të zbutura. Masa u shpall nga kryetari i komisionit të ekonomisë Arben Ahmetaj dhe ministrja e financave Anila Denaj.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1508592105648-0’); });

Ministria e financave ka propozuar që taksa e rivlerësimit të jetë 3 për qind. Por si përfitojnë qytetarët nga kjo masë?
Sipas legjislacionit tatimor, shitja e një prone të patundshme në Shqipëri, qoftë kjo banesë apo tokë, i nënshtrohet taksës 15 për qind, e cila llogaritet mbi diferencën mes çmimit të shitjes dhe atij të blerjes.
Pra, nëse një individ e ka blerë një apartament 50 mijë euro para disa vitesh, por sot e shet atë 70 mijë euro, atëherë ai duhet të paguajë një taksë 15 për qind mbi diferencën e çmimit të shitjes me atë të blerjes. Në këtë rast kjo diferencë është 20 mijë euro dhe detyrimi tatimor që duhet të paguhet nga qytetari është 3 mijë euro.
Por ligji ik ri që hyn në fuqi në një janar I jep të drejtën këtij individi, që ta rivlerësojë banesën me çmim tregu duke paguar jo 15 për qind por vetëm 3 për qind.
Pra për shembullin e mësipërm, taksa zbret nga 3 mijë euro që duhet të paguhej normalisht në vetëm 600 euro.
Sipas propozimit të qeverisë rivlerësimi do të lejohet si për banesat ashtu edhe pwr trojet.
Klodian Tomorri

Lexo edhe:  Degë të reja, rezultate historike… Banka OTP Albania krejtësisht në linjë me strategjinë e njoftuar për zgjerim dhe zhvillim!

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu