Si funksionon mendja e një personi të korruptuar

0
Gjigandi

Në mendjen e një personi të korruptuar, njerëzit e tjerë janë ose mjet fitimi, ose pengesë për të. Ata janë njerëz që nuk ndihen pjesë e njerëzimit, por, përkundrazi, përpiqen ta sulmojnë atë. Kjo sjellje është për shkak të egocentricitetit të tyre dhe mungesës së perspektivës.

Çuditërisht, mendja e një personi të korruptuar nuk është një kanalizim i errët dhe i padëshifrueshëm. Faktet tregojnë se shumë njerëz që ne mendojmë se janë “të suksesshëm” në të gjitha fushat janë të korruptuar nga brenda. Ata janë madje tipat e njerëzve që shumë kompani ose parti politike dëshirojnë në bordin e tyre të drejtorëve, sepse ata kanë “atë diçka të caktuar” që i lejon të largohen nga gjërat që njerëzit e tjerë nuk mund t’i bëjnë.

Psikologu Jean Twenge, thotë se mendjet e njerëzve të korruptuar janë të banuara nga një magjepsje se kush janë ata. Ata janë njerëz që “pëlqejnë të njohin veten”. Ata janë shumë adaptues, veçanërisht për shkak të mungesës së etikës. Përveç kësaj, ata janë gjithashtu të kërkuar në pozitat e pushtetit, veçanërisht gjatë 40 viteve të fundit apo më shumë.

Në mendjen e një personi të korruptuar, pasiguritë që banojnë kaq shumë njerëz thjesht nuk janë aty; as ata nuk ushqejnë pesimizëm. Ata triumfojnë, veçanërisht, sepse një lloj kulti i vetvetes është konsoliduar në dekadat e fundit. Kjo bën që egoizmi dhe mungesa e skrupujve të tyre të tolerohen disi.

Mendja e një personi të korruptuar

Ne nuk mësojmë të mbajmë një qëndrim konstruktiv ndaj të tjerëve pa dashurinë dhe përkushtimin e të rriturve të papërsosur, të cilët janë bujarë dhe kuptues mjaftueshëm për të përcjellë mesazhin e qytetërimit tek ata që i rrethojnë. Etika është diçka që ne mësojmë në mendjet tona, por ajo ka rrënjë të forta edhe në dashuri dhe dashuri.

Në mendjen e një personi të korruptuar, nuk ka referenca të tilla. Ata e ndërtojnë jetën e tyre duke luftuar për atë që ata e konsiderojnë të jetë jetike për ta – është si një luftë për mbijetesë kundër botës. Thyerja e rregullave është si një provë për ta për të provuar aftësitë e tyre dhe ata ndjejnë nevojën ta bëjnë këtë herë pas here. Në fakt, ata e kthejnë atë në një lojë, pasi përfitimi i të tjerëve është një mënyrë për të vërtetuar veten.

Njerëzit e korruptuar nuk shohin ndonjë avantazh në respektimin e njerëzve të tjerë, i konsiderojnë si pengesë. Në fakt, ata nuk kanë as një koncept të njerëzve të tjerë në mendjen apo zemrën e tyre.

Ata dëshirojnë pushtet dhe para, sepse kjo krijon iluzionin se ata ushtrojnë një lloj kontrolli mbi botën. Atyre nuk u intereson aspak që kanë sykofantë në vend të miqve ose pasuri në vend të kuptimit të jetës. Qëllimi i tyre është të mbizotërojnë, edhe nëse kjo është në një mënyrë të tepërt.

Pyetja që mbetet është pse njerëzit i tolerojnë njerëzit e korruptuar rreth tyre. E vërteta është se shoqëria shpesh mendon se nuk mund të bëjë asgjë për ta. Megjithatë, edhe në këto raste, herët a vonë, kjo ndjenjë pafuqie mund të shndërrohet në indinjatë aktive që mund të vendosë kolektivisht kufij për atë që mund të arrijnë këta lloj njerëzish.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu