Përbërësit
(Për një tepsi mesatare)
8-10 kokrra patate mesatare (1.5 kg)
1 filxhan çaji vaj ulliri
2 kokrra qepë mesatare
1 filxhan çaji mish i grirë
2 kokrra domate mesatare ose 1 lugë gjelle salcë
Kripë
Piper
Majdanoz
Për salcën beshamel duhen
3 lugë gjelle miell
2 lugë gjelle gjalpë të freskët
2-3 gota qumësht
2 kokrra vezë
1 lugë gjelle gjalpë për spërkatje
3 lugë gjelle djathë kaçkavall i grirë
Kripë
Përgatitja
Për gatimin e musakasë zgjidhen patate të mëdha. Patatet e pastruara priten në feta dhe vendosen në një tavë.
Pasi spërkaten me vaj, tava futet në furrë. Patatet lihen të piqen, sa të skuqen lehtë.
Përgatitet kima: Kaurdisen qepët me mish të grirë. Hidhet salcë, kripë, piper dhe dafinë.
Në një tepsi të lyer me vaj ulliri dhe galetë (bukë hekur të grirë hollë në rende), vendoset një shtresë patatesh. Fundi i tepsisë mbulohet mirë, që të mos dalë kima. I vendosim patatet mbi njëra – tjetrën.
Më pas, vendosim një shtresë kimë, përsipër patate e përsëri një shtresë kimë.
Sipër duhet të vendoset shtresa e patateve.
Hidhet salcë beshamel, e cila sheshohet me ndihmën e një luge të lagur me qumësht ose gjalpë. Shtohet djathë kaçkavall i grirë dhe pak gjalpë.
E fusim tavën në furrë dhe e lëmë të piqet.