Investigimi i “The Guardian” ngre alarmin për qumështin formulë për bebe: E rrezikshme dhe helmuese! ( Lidhja me Shqipërinë)

0
Gjigandi

Një hulumtim  nga Public Eye dencon se kompania e madhe në botë për mallrat, nuk zbaton udhëtimet e OBSH-së kundër obezitetit për Evropën. Në pyetjet se në formulat për foshnjat dhe drithërat, firma zvicerane Nestle shton sheqer dhe mjaltë në qumështin e foshnjave që shiten në shitje më të varfra, në një mesazh që vjen me udhëzimet e njerëzve që synojnë parandalimin e obezitetit dhe sëmundjes së tyre.

Sipas The Guardian , aktivistët nga Publiku dërguan më shumë produkte të ushqimit të shitur në Azi, Afrikë dhe Amerikë Latine në një laborator belg për testim. Rezultatet dhe rezultatet e produktit të paketimit, zbuluan sheqerin në këmbët e sahalit ose mjalt në mostrat e Nido, një markë qumështi vijuese e formulave të destinuara për përdorim për foshnjat e moshës një vjeç e lart, dhe Cerelac, drithër që përdoret për foshnjat. nga gjashtë muaj deri në dy vjet.

Në tregjet kryesore evropiane të Nestlé, përfshin Britaninë e Madhe, nuk ka sheqer të jetë në formulat për fëmijët e fëmijëve. Laurent Gaberell, i bujqësisë dhe ushqimit të Public Eye, tha: “Nestl’u fondin e ekspertit të standardeve të dyfishta të të gjithë fëmijëve të shëndetshëm dhe të ndalimit të sheqerit në të gjitha produktet për fëmijët tre nën moshën, në çdo pjesë të botës”.

Obeziteti është me një problem në vend të ardhura të ulëta dhe të mesme. Në Afrikë, numri i fëmijëve mbipeshë nën pesë vjeç është rritur me gati 23% që nga viti 2000, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Në nivel global, më shumë se 1 miliard njerëz me obezitet. Nuk është gjithmonë e lehtë për konsumatorët në çdo vend që të shfaqet nëse një produkt nuk ka sheqer të jetë dhe sa është i pranishëm, vetëm në informacionin e ushqimit të printuar në paketim. Etiketat janë shpesh sheqerna natyrale në qumësht dhe fruta nën të njëjtin titull si çdo sheqer i plotë. Udhëzimet e OBSH-së për rajonin evropian thonë se nuk duhet të lejohen sheqerna të ketë ose agjentë ëmbëlsues në asnjë ushqim për fëmijët nën moshën. Ndërsa asnjë udhëzim nuk është vendosur në mënyrë specifike për rajone të tjera, thonë se dokumenti evropian mbetet po aq i tillë për pjesët e tjera të botës. Këshilla e Bashkuar që dy nga katër vjeç të jetë në ushqimin me sheqerin e tyre për shkak të asaj që nuk është e vërtetë që prishet në peshën e dhëmbëve. Udhëzimet e tyre amerikane rekomandojnë shmangien e ushqimeve dhe pijeve me sheqer të jenë për ata më të vegjël se dy vjeç. Në raportin e tij Public Eye tha se të dhënat nga Euromonitor International, një kompani e kërkimit të saj, zbuluan shitjet me pakicë globale mbi 1.2 miliardë dollarë (960 milionë £) për Cerelac. Shifrat më të larta në vend me të ardhura të ulëta dhe të mesme, me 40% të shitjeve vetëm në Brazil dhe Indi. Nigel Rollins, një mjek në OBSH, tha se ka gjetur një standard të dyfishtë që nuk mund të justifikohet. Drithërat me shije biskota për foshnjat e moshës gjashtëmujore të lartë në 6 g sheqer të shtuar për çdo porcion në Senegal dhe Afrikën e Jugut, zbuluan studimet. I njëjti produkt i shitur në Zvicër nuk ka asnjë. Testet mbi produktet Cerelac të shitura në Indi treguan, mesatarisht, më shumë se 2.7 g sheqer të shtuar për çdo shërbim. Në Brazil Cerelac njihet si Mucilon, dy nga tetë produktet nuk kishin sheqer të shtuar, por gjashtë të tjerat, ku gati 4 g për çdo porcion. Në Nigeri, një produkt i testuar kishte deri në 6.8 g. Ndërkohë, testet mbi produktet nga marka Nido, e cila ka shitje me pakicë në mbarë botën prej më shumë se 4.1 miliardë dollarë, zbuluan ndryshimet në nivelet e sheqerit. Në Filipine, produktet për fëmijët dhe nuk janë të shëndetshëm të sheqerit. Megjithatë, në Indonezi, produktet e ushqimit për fëmijë Nido, të gjitha nuk janë rreth 2 g sheqer të vijnë për 100 g produkt në shëndetin e tyre, ose 0,8 g. Në Meksikë, dy nga tre produktet Nido të disponueshme për të vegjlit nuk është e disponueshme për të ruajtur, por i treti 1.7 g për porcion. Produktet Nido Kinder 1+ të shitura në Afrikën e Jugut, Nigeri dhe Senegal nuk janë të gjitha gati 1 g për porcion, thuhet në raport.

Një zëdhënës i Nestlé tha: “Ne besojmë në ushqimin e produkteve të fëmijëve për të gjithë dhe i japim kujdesin e fëmijëve”. disponueshmërinë e saj në vend. tej. Saharoza dhe shurupi i glukozës po hiqen nga qumështi që përdoret për të vegjlit në mbarë botën.

RonaTyra

Vijon nesër me:

  • A është Shqipëria në listën e vendeve që furnizohen me këtë produkt?
  • Kush është importuesi?
  • Pozicioni i Autoritetit Kombëtar të Ushqimit

/ Përshtatur nga Elvin Aliaj, The Guardian për Abc24.al

 

 

 

 

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu