Sëmundjet që vijnë nga ndotja e ajrit

0
Gjigandi

Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit shoqërohet me një mundësi të shtuar të kushteve të shumta të shëndetit fizik dhe mendor afatgjatë, sipas studimit më të madh të kryer ndonjëherë në mbarë botën mbi këtë temë, në të cilin merr pjesë një studiues grek.

I udhëhequr nga studiues nga Instituti i Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës (IoPPN), King’s College në Londër, studimi më i madh në botë ekzaminoi nëse ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit është i lidhur me shfaqjen e kushteve të shumta shëndetësore afatgjata.
Ndotja e ajrit dhe sëmundje të shumta

Multimorbiditeti përkufizohet si të kesh dy ose më shumë kushte të shëndetit fizik ose mendor dhe prek 27% të të rriturve në kujdesin parësor në Mbretërinë e Bashkuar. Ai rrit përdorimin e shërbimeve të kujdesit shëndetësor dhe koston e kujdesit parësor dhe dytësor, por lidhja e tij me ndotjen e ajrit nuk është studiuar deri më tani në MB.

Studimi, i botuar në Frontiers in Public Health, tregoi se nivelet e larta të ndotjes së ajrit grimcat 2.5 (PM 2.5) dhe dioksidi i azotit (NO 2) shoqëroheshin me një rrezik në rritje të të paktën dy kushteve shëndetësore afatgjata.

Shoqatat më të forta janë parë për gjendjet e përbashkëta neurologjike, respiratore, kardiovaskulare dhe të shëndetit mendor të përbashkët, si depresioni dhe ankthi.

Union Contact

Ky hulumtim u financua nga Instituti Kombëtar për Kërkimin e Shëndetit dhe Kujdesit (NIHR) Qendra Kërkimore Biomjekësore Maudsley dhe Bashkëpunimi i Kërkimeve të Aplikuara NIHR (ARC) në Londrën e Jugut.

Studiuesit analizuan të dhënat nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar një bazë të dhënash biomjekësore në shkallë të gjerë që përmban informacione anonime gjenetike, të stilit të jetesës dhe shëndetit nga gjysmë milioni pjesëmarrës në MB. nga mosha 40 deri në 69 vjeç. Pjesëmarrësit u vlerësuan për 36 gjendje kronike fizike dhe pesë gjendje të shëndetit mendor. Multimorbiditeti u përkufizua si prania e dy ose më shumë prej këtyre kushteve.

Të dhënat e shëndetit fizik dhe mendor nga Biobank i Mbretërisë së Bashkuar në vitin 2010 ishin të lidhura me përqendrimin e vlerësuar të ndotjes së ajrit në adresën e shtëpisë së pjesëmarrësve.

Studimi zbuloi se pjesëmarrësit e ekspozuar ndaj përqendrimeve më të larta (mbi 10 µg/m 3 ) të grimcave të imëta kishin një rrezik 21% të rritur për dy ose më shumë gjendje krahasuar me ata të ekspozuar ndaj përqendrimeve nën 10 μg/m 3 .

Për pjesëmarrësit e ekspozuar ndaj më shumë se 30 μg/m 3 NO 2 , hulumtimi tregoi një rrezik 20% të rritur të dy ose më shumë gjendjeve të njëkohshme krahasuar me ata pjesëmarrës të ekspozuar ndaj përqendrimeve të NO 2 nën 20 μg/m 3 .

Midis atyre me kushte të shumta, ekspozimi i shtuar ndaj PM 2.5 dhe NO 2 u shoqërua me ashpërsi më të madhe të kushteve shoqëruese.

Dr Ioannis Bakolis , nga King’s College në Londër dhe autor i vjetër i studimit tha: “Si ndikon ndotja e ajrit në shumë organe dhe sisteme njëkohësisht nuk është kuptuar plotësisht, por ka disa prova që mekanizmat si inflamacioni, stresi oksidativ dhe aktivizimi imunitar mund të shkaktuar nga grimcat e ajrit, të cilat mund të shkaktojnë dëme në tru, zemër, gjak, mushkëri dhe zorrë.

“Studimi ynë tregon se përmes mekanizmave të përbashkët ndotja e ajrit ndikon negativisht në shumë sisteme të trupit dhe rrit gjasat që njerëzit të zhvillojnë kushte të shumta shëndetësore afatgjata. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar se si ndotja e ajrit ndikon në sisteme të ndryshme të trupit, por adresimi i ndotjes së ajrit mund të ndihmojë në parandalimin dhe zbutjen e efekteve dobësuese të kushteve të shumta shëndetësore afatgjata.”

Studiuesit identifikuan disa modele në lidhjet: lidhjet më të forta ishin kryesisht midis sëmundjeve të lidhura me sistemin e frymëmarrjes ( astma, sëmundjet pulmonare obstruktive kronike ) si dhe me sistemin kardiovaskular ( fibrilacioni atrial, sëmundjet koronare të zemrës, dështimi i zemrës ) por edhe me sëmundjet neurologjike dhe të zakonshme mendore ( goditja në tru, abuzimi me substancat, depresioni, ankthi ).

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu