Papa: Ligjet kundër homoseksualitetit janë të padrejta, nuk është krim

0
Gjigandi

Papa Françesku ka kritikuar ligjet që kriminalizojnë homoseksualitetin si ” të padrejtë” , duke shpjeguar se Zoti “i do të gjithë fëmijët e tij ashtu siç janë” dhe duke u bërë thirrje peshkopëve katolikë që i mbështesin ata të mirëpresin personat LGBTQ në Kishë. “Të jesh homoseksual nuk është krim – tha ai -. Po, është mëkat, në rregull; por së pari le të bëjmë dallimin midis mëkatit dhe krimit. Është gjithashtu mëkat të mungojë dashuria ndaj njëri-tjetrit”. Papa citoi më pas Katekizmin e Kishës Katolike duke nënvizuar se homoseksualët duhet të mirëpriten dhe respektohen dhe nuk duhet të margjinalizohen ose diskriminohen.

” Ne jemi të gjithë fëmijë të Zotit dhe Zoti na do ashtu siç jemi dhe për forcën që secili prej nesh lufton për dinjitetin tonë,” shtoi ai në një intervistë me Associated Press . Papa pranoi se peshkopët katolikë në disa pjesë të botës mbështesin ligjet që kriminalizojnë homoseksualitetin ose diskriminojnë komunitetin LGBTQ. Por ai ia atribuoi qëndrimet e tilla konteksteve kulturore dhe tha se peshkopët në veçanti duhet t’i nënshtrohen një procesi ndryshimi për të njohur dinjitetin e të gjithëve. “Këta peshkopë duhet të kenë një proces konvertimi”, tha Papa, duke shtuar se ata duhet të aplikojnë “butësi, ju lutem, siç ka Zoti për secilin prej nesh”.

Nuk është hera e parë që Papa Françesku tregon shenja hapjeje ndaj komunitetit LGBTQ. Rreth një vit më parë, në një audiencë të përgjithshme, Papa nisi një apel për prindërit që të mos dënojnë fëmijët homoseksualë . Dhe, disa muaj më vonë, ai ngushëlloi besimtarët homoseksualë që ndiheshin të diskriminuar: “Kisha nuk ju refuzon, ajo është nënë dhe i thërret të gjithë fëmijët bashkë” .

Krahas homoseksualizmit, në intervistën e tij të parë që nga vdekja e Benediktit XVI më 31 dhjetor , Françesku trajtoi disa tema: shëndetin e tij, kritikët e tij dhe fazën tjetër të Papës së tij, e cila shënon 10 vjetorin e tij në mars pa hijen e Benediktit. sfondin. Bergoglio tha se ai as nuk e ka konsideruar nxjerrjen e rregulloreve për të rregulluar dorëheqjet e ardhshme papale dhe planet për të vazhduar sa më gjatë të jetë e mundur si peshkop i Romës, pavarësisht nga një valë sulmesh nga disa kardinalë dhe peshkopë të rangut të lartë.

Për moshën time, jam normal,” tha Papa (i cili është 86 vjeç ), megjithëse zbuloi se divertikuloza ishte “rikthyer”. Françeskut iu hoqën 33 centimetra të zorrës së trashë në vitin 2021 për shkak të asaj që Vatikani tha se ishte inflamacioni që shkaktoi tkurrjen e zorrës së trashë. Papa shtoi se një frakturë e lehtë e kockës në gjurin e tij për shkak të rënies ishte shëruar pa operacion pas lazerit dhe magnetoterapisë. “Unë mund të vdes nesër, por është nën kontroll. Jam mirë me shëndet”, tha ajo me sensin e saj të humorit.

Union Contact

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu