Disa fakte të panjohura rreth Kullës Eiffel

0
Gjigandi

Në vitin 1899, ajo u zbulua për herë të parë para botës dhe që atëherë është dashur nga shumë njerëz. Kulla Eiffel është një nga mrekullitë e jashtëzakonshme të botës.

Kulla është 1063 metra e gjatë dhe ka pamje nga qyteti i Parisit. Ajo nisi rrugën e inxhinierisë moderne dhe qytetërimit perëndimor.

Ndërsa kjo arkitekturë e lavdishme bëhet një vit më e vjetër sot, le të gërmojmë thellë për të ditur disa fakte të panjohura për këtë bukuri.

Fakte të panjohura rreth Kullës Eiffel:

Kur Kulla Eiffel ishte në krijimin e saj, ajo u cilësua si ‘katastrofike’, ‘qesharake’ dhe ‘e padobishme’. Njerëzit në atë kohë besonin se ndërtimi i kësaj strukture ishte i pamundur.

Union Contact

Është lyer në 3 nuanca të ndryshme kafeje, me nuancën më të errët në krye dhe më të hapur në fund.

Tkurret në dimër, domethënë metali i kullës tkurret.

U deshën 26 muaj për të krijuar këtë mega kullë.

Ka një dhomë sekrete në majë të kullës, e cila është bërë për arkitektin Gustave Effiel.

Vende si Las Vegas, Pakistani dhe Rusia e kanë kopjuar strukturën e këtij monumenti.

Kulla ishte menduar të qëndronte vetëm 20 vjet! Meqenëse Gustave Eiffel kishte vetëm një leje 20-vjeçare për të përdorur tokën.

Ajo lyhet çdo 6-7 vjet dhe kërkon 50,000 kilogramë (110 ton) bojë për t’u veshur.

7,000,000 njerëz vizitojnë Kullën Eiffel çdo vit, nga të cilët 75% janë vizitorë ndërkombëtarë.

Ka 20,000 llamba që vezullojnë dhe konsumi i energjisë elektrike është 7,500,000 kilovat në vit.

Drita e përdorur në kullë bie nën aktin e të drejtës së autorit të ligjit francez dhe duhet të marrë miratimin nga qeveria përpara se të publikojë foton e saj kudo.

Kulla Eiffel mori statusin e saj si struktura më e lartë në botë për 41 vjet.

Kulla Eiffel dikur ishte “shitur” nga një mashtrues te një tregtari skrap.

Kulla Eiffel fillimisht ishte menduar të ndërtohej në Barcelonë.

Ka 6 ashensorë të cilët marrin 100 ngjitje në ditë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu